Запалени гуми обгазяват Петрич

Запалени гуми обгазяват Петрич | StandartNews.com



Благоевград. Въпреки арестите на подпалвачи на гуми в Петрич, градът продължава да бъде обгазяван ежедневно. Общината и полицията правят непрекъснати проверки, няколко души са задържани през последните месеци за палене на нерегламентирани клади, в които са горели не само гуми, но и кабели. Общинари и полицаи действат най-често по сигнали. Намерените край огньовете гуми се изземат.

Общината предава в пунктовете за скрап откритите медни жици, а парите отиват в касата на кметството. Редовното палене на гуми това лято пак вдигна на бунт петричани. „Вече не се търпи подобно издевалтелство. Шепа хора да тормозят и обгазяват целия град. Няма ли кой да ги спре най-сетне?! Не е ли ясно, че се уврежда здравето ни, замърсява се природата. Признаваме, че кладите не са толкова много, както преди, но все така ги има”, твърдят петричани. Те настояват за крути мерки срещу безконтролния палеж на гуми в ромските квартали и в полето край южния град. Преди повече от година внесоха и протестна подписка с над 2 500 подписа в общината и в общинския съвет.

„Искаме бързата намеса на всички институции, които са пряко свързани с контрола на тази застрашаваща здравето на хората дейност. Роми всеки ден горят стотици гуми, кабели и акумулаторни батерии. Трябва извършителите да носят и наказателна отговорност”, смятат жители на южния град. Проблемът е, че палежите са най-често в полето. Щом „огнярите” видят органите на реда да приближават, хукват да бягат. Почти винаги оставят край огньовете деца, за да няма последствия за възрастните. Крайно време е паленето на гуми да се криминализира, настояват петричани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай