Залесяват 65 дка атласки кедър и тополи

Залесяват 65 дка атласки кедър и тополи  | StandartNews.com

Кърджали. 65 дка голи площи ще бъдат засадени в Източните Родопи тази пролет.

Кампанията, която започва Държавното горско стопанство в Момчилград, съвпадна със Седмицата на гората, чието мото тази година е „Гората и ние”, съобщи Стайко Кафов.

За борба с ерозията се засаждат контейнерни фиданки от атласки кедър на площ от 20 дка в  село Манчево и още 17 дка във село Върхари. Фиданките са собствено производство на горския разсадник в Момчилград. За  есента е планирано да бъдат засети още 28 дка с тополи по поречието на река Джебелска. Държавно горското стопанство в Момчилград е предложило на строителите на пътя за Гърция озеленяване в участъка Кърджали – Подкова. Крайпътните дръвчета ще бъдат червен американски дъб, чинар, кедър, акация и люляк. Преди дни пък в Кърджали служители от Регионалната дирекция по горите  в Кърджали, общинари, деца и младежи от Обединен детски комплекс участваха в залесителна акция в парк „Простор”, където през 2005 г изгоря 14 дка иглолистна гора. На опожарените площи бяха засадени петдесет фиданки от червен американски дъб и атласки кедър, отгледани в разсадника край Чакаларово.

Дръвчетата са предоставени безвъзмездно от Държавното горско стопанство в Кирково В залесяването се включиха и студенти от столични университети, доброволци от инициативата „Да изчистим България за един ден“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай