Забраняват къпането на най-чистите плажове

Няма кой да наеме спасители, тъй като исканите суми за концесия са твърде големи

Забраняват къпането на най-чистите плажове | StandartNews.com

Варна. Най-чистите плажове край Варна тази година ще са с табели "Неохраняема зона! Къпането забранено". Предупрежденията на български, английски, немски и руски език трябва бъдат поставени на безстопанствените крайбрежни зони и морски плажове по заповед на областния управител на Варна Коста Базитов. Той е разпоредил това на кметовете на 4-те общини с излаз на море - Варна, Аврен, Долни чифлик и Бяла.

Разпореждането на губернатора е въз основа на заповед на министъра на регионалното развитие, с която е обявен списъкът на неохраняемите морски плажове за този летен сезон. Целта е предотвратяване на нещастни случаи. Във Варненско къпането е забранено на 17 морски плажа. Сред тях са едни от най-предпочитаните от самите варненци, както и от туристи и гости - "Паша дере", "Романтика", "Фичоза", "Карадере". Те са едни от малкото останали незастроени места по родното Черноморие, с най-чиста вода, девствена природа и хубав пясък. Такива места са и "Камчия-Север" в община Аврен, Къмпингова зона "Изгрев-хоризонт", "Шкорпиловци-север" в Долни Чифлик и плажове край Бяла.

Интерес за стопанисването им през годините няма, защото достъпът до тях е труден, а концесионните такси са солени. Заедно с изискването за спасител на всеки 100 м разходите на евентуален концесионер скачат значително. Най-добре е държавата да поиска по 10 бона такса на година за безстопанствените плажове и те ще станат охраняеми, смятат експерти от туристическия бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай