Забраниха къпането в Дунав край Силистра

Не се разрешава и влизането в езера и язовири, край които не дежурят спасители

Забраниха къпането в Дунав край Силистра | StandartNews.com

Силистра. Кметът на Силистра забрани къпането в Дунав. В заповедта на градоначалника доктор Юлиан Найденов се казва още, че не е разрешено и влизането в езера, язовири, блата и напоителни канали, които не се охраняват от водни спасители.

Плувците могат да се гмуркат само във водоемите, разрешени за къпане. Разпореждането изисква от собствениците и концесионерите на басейни и плажове да осигурят спасители за летовниците.

За да се намали рискът от удавяне, БЧК в Силистра организира "Седмица на водното спасяване". През следващите дни доброволци на хуманитарната организация ще проведат в училищата информационна кампания, за да предупредят децата за опасностите, които крие плувното лято.

Междувременно местните власти в региона се готвят да посрещнат очакваната висока вълна на Дунав, която се приближава към българския участък. В момента нивото на реката в долното й течение е 426 см., при критична кота от 777 см. От Гражданска защита в Силистра уверяват, че в крайречните общини има достатъчно запаси от чували и пясък за изграждането на временни диги, ако се появи опасност от разливи и наводнения.

Повече за метеорологичната обстановка четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай