Язовир „Ковачево“, преля но мините продължават работа

Язовир „Ковачево“, преля но мините продължават работа | StandartNews.com

Стара Загора. В ранния след обяд във вторник нивото на язовир „Ковачево" достигна критичното си ниво и водите започнаха да изтичат през преливника, съобщиха от ръководството на Мини „Марица-изток". Със заповед на изпълнителния директор на дружеството е обявена аварийна ситуация по системата за отвеждане на водите на р. Овчарица. Създаден е бил и оперативен щаб за постоянно наблюдение и контрол на усложнената ситуация. Водите на язовира контролирано се отвеждали в околностите на рудник „Трояново-север", без това да създава опасност за населението и за стената на язовира. Наличните хидротехнически съоръжения работели на максимален товар, а при изменение на ситуацията своевременно щели да бъдат информирани компетентните органи, както и населението в близките селища.

Въпреки тежката метеорологична обстановка през последните дни, и в трите рудника на „Мини Марица-изток" въгледобивът не е спирал и ритмично се подават въглища към топлоелектрическите централи в комплекса, уверяват от дружеството

За по-добра координация и своевременна защита на населението директорът на въгледобивното дружество Андон Андонов, който е и шеф на оперативния кризисен щаб, поддържал непрекъснат контакт с всички отговорни институции на общинско, областно и национално ниво. През последните няколко дни мините оказват помощ на най-тежко пострадалите общини Гълъбово и Раднево с материали, техника и хора, припомнят от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай