Японец отседна с научна цел в Калипетрово

Японец отседна с научна цел в Калипетрово | StandartNews.com

Лингвистът изучава езика и нравите на добруджанци

Лингвист от Япония отседна в силистренското село Калипетрово, за да изучава езика и нравите на местните хора. 27 годишният специализант от Софийския университет „Св. Климент Охридски" Кента Сугаи ще поживее през лятото сред добруджанци, за да опише и сравни диалекта им с този на заселниците от румънското село Бранище, които преди 200 години са напуснали силистренския край и са се преместили на Север от Дунава.

80 годишната баба Върба от Калипетрово бе най-колоритния събеседник на японския изследовател. Тя е разказала на младия учен спомени от живота си преди десетилетия и сега. Всички беседи между двамата били подслаждани с кайсиева ракия и селска салата, които белокосата домакиня приготвя сама по стари рецепти, разказва очарованият Кента.
Това е второто посещение на специализанта от Токио в добруджанското село. За първи път японецът се срещна с местните хора тук по време на кукерския събор през март. След беседите му с нашите добруджанци Кента ще се прехвърли и в румънското село Бранещи, за да довърши проучванията си. Резултатите от изследванията от двете страни на Дунава ще станат основа на докторската дисертация, която Сугаи подготвя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай