Връщат дивата коза в планината над Чупрене

Връщат дивата коза в планината над Чупрене | StandartNews.com

Видин. Общината в Чупрене е започнала възстановяване на популацията на дивата коза в планината над селото, съобщи Асен Джунински, ръководител на проект за реинтродукцията на изчезналия животински вид. Разработката се финансира от оперативната програма „Околна среда” с 338 861 лв.

Стартирахме процедура за избор на изпълнител на площадка с ограда и доставка на съответно оборудване. На това място ще се отглеждат диви кози преди да бъдат пуснати в планината. Договорен е и уловът на животни в Родопите, които ще бъдат заселени в Чупрене.

Проектът на общината предвижда създаване на основно стадо от 15 – 20 животни, което след размножаване ще бъде пуснато в планината. Охраната на животните и наблюдението им ще продължат и след това.

Диви кози са обитавали землището на Чупрене през 20-те години на миналия век. Заради засилена промишлена дейност в горите след това  видът е изчезнал. Дивата коза е включена в „червената книга” на България в категорията „застрашен вид”. Среща се само в изолирани находища в планините на България, Македония, Сърбия и Гърция. Във всички находища видът е на границата на изчезването, допълни Ангел Джунински. У нас се среща в Рила, Пирин и Родопите, но екземплярите са много малко.
Балканската дива коза е вид, включен и в европейската директива за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна.

Проектът на балканската община ще бъде реализиран до края на 2014 година.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай