Владика почете Гоце Делчев

Владика почете Гоце Делчев | StandartNews.com

Неврокопчани искат паметник на лобното място на революционера

Неврокопският митрополит Серафим се поклони пред паметта на революционера Гоце Делчев по време на отбелязването на 144 години от рождението му. Духовният водач присъства на ритуала, който се проведе в града, който носи името на бореца за освобождение на Македония и присъединяването й към България. Венци и цветя отрупаха паметника на войводата, който се намира на централния площад в града. Своята признателност към Гоце показаха представители на местната власт, на политически партии и институции, граждани и ученици.

Идеалите и поривите на Гоце го превръщат във виден деец на Македоно–Одринското национално революционно движение. Целият си съзнателен 31–годишен живот Гоце Делчев посвещава на поробения български народ.

Местни патриоти настояват от години да се постави паметна плоча на лобното място на великия българин. Искат да се възстанови паметният знак на националния ни герой в днешна Гърция. „След 3 месеца ще станат 113 години от гибелта на Гоце. А няма никакъв знак на мястото, където е повален от турски куршум. Това е недопустимо. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос от държавата ни, за да има паметен знак", твърдят жители на града. Те са категорични, че е въпрос на преговори между двете страни. Няма нищо по-нормално да уважаваме героите си с нашите съседи. Някогашното село Баница, където войводата е убит от турски аскер, вече не съществува. Местността Кария, в която е било изградено селището, е на 25 км северно от град Серес. Неврокопчани смятат, че всяка година на 4-и май трябва там да се провежда възпоменателен българо-гръцки събор в памет на Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай