Виртуозен пианист гостува във Варна на концерта "Шалом и приятели"

Виртуозен пианист гостува във Варна на концерта "Шалом и приятели" | StandartNews.com

Виртуозът на пианото Евгени Божанов ще е звездният гост на тазгодишния концерт "Шалом и приятели", организиран от Регионалната организация на евреите "Шалом" с подкрепата на община Варна и Организацията на евреите в България "Шалом". XVII издание на музикалния форум по традиция ще се проведе при вход свободен, в събота, 19 септември от 19 ч в Градската художествена галерия. В клавирния рецитал на Евгени Божанов са включени произведения на Скарлати, Менделсон, Рубинщайн, Шопен и Лист.

31-годишният талант Евгени Божанов прави музикалния си дебют на голямата сцена едва на 12 г. като солист на Русенската филхармония с Концерт №13 на Моцарт. Учи в Националното училище по изкуствата в класа на Евгени Желязков. През 2001 г. заминава за Германия, където е приет във Висшето училище по музика и танц "Фолкванг" при при проф. Борис Блох. От 2005 г. се обучава при проф. Георг Фридрих Шенк във Висшето училище "Роберт Шуман" в Дюселдорф. Евгени Божанов е носител на награди от националните конкурси "Светослав Обретенов" и "Димитър Ненов" в България (1996, 1997). Има първи награди от международните конкурси "Жонес Мюзикал" – Румъния (1998), Фолкванг наградата на град Есен, Германия (2002), "Шопен" – Кьолн, Германия (2004), "Карл Бехщайн" – Рур, Германия (2006), "Алесандро Казагранде" – Терни, Италия (2008), както и втора награда (при неприсъдена първа) от "Святослав Рихтер" в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс "Кралица Елизабет", Белгия през 2010 г.

Година по-рано става финалист на международния конкурс по пиано "Ван Клайбърн" в САЩ, а в. "Star Telegram" определя изпълненията му като "магнетични, с изключително богата, поетична интензивност и благородно чувство". "Музиката, която той прави, притежава пълен контрол и истинско хипнотично личностно излъчване. Той може да извлече в единица мярка за музика повече нюанси от един тон, отколкото някои пианисти успяват за цял живот", пише за Евгени Божанов и в. "Dallas Morning News".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай