Видин живее месец с фестивала “Дунавски вълни”

Видин живее месец с фестивала “Дунавски вълни” | StandartNews.com

Видин. Цял месец Видин живя с фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". 800 участници – певци, танцьори, артисти, художници, събудиха интереса на гражданите към творчеството. На моменти публиката ставаше и участник в проявите. Това отчетоха на специална пресконференция организаторите на фестивала – общината в града и нейният партньор – издателство "Стандарт".

През дните на фестивала, който е един европейски проект, финансиран чрез оперативната програма "Регионално развитие", на специално построената на площад "Бдинци" сцена показаха изкуството си състави, които досега не са гостували във Видин. Това са капанският ансамбъл - Разград, ансамбълът на Пазарджик, френски фолклорен състав. За пръв път само на фестивалната сцена видинчани чуха изпълнителите Графа, Стенли, Рут Колева. Извън залата си концерти имаше и симфониетата, а пленер по паркова скулптура започна в парка "Владикина бахча", припомни проявите Силвана Сюлейман, ръководител на проекта.

"Хората са изгубили навика си да излизат от домовете си вечер и да посещават културни прояви. Фестивалът е на път да обърне нагласите на видинчани", споделиха културни деятели. Доколко това е станало, ще проличи през втория му етап. През него видинчани ще видят изпълненията на състави от Русия, Чили, Индия. На 19 юли на фестивалната сцена ще пее култовата сръбска група "Дива ягода".

През следващата седмица във Видин започва и фестивалът "Танци край Дунава", в който ще се представят групи от България, Сърбия и Румъния. Лятото във Видин е време на фестивалите. Те създават една различна атмосфера, която променя живота на хората, прави ежедневието им по-интересно, емоционално и съзидателно, каза и представителката на издателство "Стандарт" Александра Цветкова. Според нея, фестивалът "Дунавски вълни" може да се превърне в емблематичното събитие на Видин и за него към града да тръгват хора от София и други градове на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай