Велико Търново празнува

Велико Търново празнува | StandartNews.com

Денят във Велико Търново започна с Божествена литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици", изградена в чест на победата на Иван Асен Втори при Клокотница. Традиционното за празника шествие, водено от ученици с портрети на благодетелите, хоругви и гирлянди от цветя потегли по централната улица.

Шествието бе водено от великотърновският митрополит Григорий и свещеници. Шествието спря пред сградата на общината, където бяха издигнати знамената на Р. България, ЕС и Велико Търново. Кметът Даниел Панов поздрави своите съграждани с празника. Областният управител проф. Пенчо Пенчев и заместник областните управители Любомира Попова и Николай Петров също се включиха в тържествата по случай празника на Велико Търново.

''Велико Търново е сред градовете закриляни от Бог, облагодетелствани от историята и обичани от съдбата. През годните поколения търновци са създавали, обогатявали и надграждали празничната традиция. От 1924 година празникът е част от почитта, която отдаваме на благодетелите на нашият невероятен град. Днес не не просто носим портретите и си припомняме имената на нашите благодетели, припомняме си тяхната пълна и сърцата посветена на каузата Велико Търново. Възхищаваме се на непоколебимата им готовност да бъдат хората, които буквално вграждат себе си в снагата на хилядолетния ни град. Прекланяме се пред приноса и заслугите им за развитието на Велико Търново", каза той.

В музикално-драматичния театър „Константин Кисимов" се проведе тържествената сесия на Общинския съвет. На 71-то редовно заседание присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, зам.-председателят на ПГ на АБВ ген. Михо Михов, народни представители, кметове и граждани на старата столица.

„ Отново любимият ни град отбелязва своя празник и е повод да се замислим къде живеем - където всеки камък има история, а улиците разказват легенди. На фона на обедняващите общини, днес районът на Велико Търново е по-оживен от всякога. Вече осезаемо се възвръщат инвестициите, които местната власт направи в туризма, инфраструктурата, повишаване на административния капацитет и не на последно място създаване на условия за добър бизнес. Безработицата в общината спада, за да бъде наравно с градове като Пловдив и Варна. Само през последната година 442 000 туристи са посетили културните и исторически обекти в старата столица", каза в председателят на общински съвет Николай Ашиков.

С 34 гласа "за" и нито един против, Велика Иванова и маестро Михаил Дюлгеров бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Велико Търново". Фолклористът Михаил Дюлгеров е създател на Ансамбъл „Българче", а Велика Иванова е била дългогодишен началник на отдел „Култура" в местната администрация.С наградата „Велико Търново" са удостоени РНБ „П. Р. Славейков" и Ангел Ганцаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай