Вдигат първия у нас паметник на Бай Ганьо

Вдигат първия у нас паметник на Бай Ганьо | StandartNews.com

Стара Загора. Първият у нас паметник на популярния герой на Алеко Константинов – бай Ганьо, ще бъде вдигнат в с. Скобелево, община Павел баня. Той ще бъде поставен в етнографския комплекс „Дамасцена" край селото, съобщи казанлъшкият ТВ-канал ПресТв.Този своебразен музей на открито възкресява всичко свързано с розите и розопроизводството.

Както е известно, според изследователите митичния Алеков герой, е едва ли не събирателен образ на българина. Според други той по-скоро обобщава характера и нравите на казанлъшките розопроизводители. Самият Алеко Константинов признава, че на изложението в Чикаго среща казанлъшкият търговец Ганьо, който бил на пазач на щанд за гюлово масло. Мнозина са склонни да вярват, че именно той е конкретния протип на бай Ганьо. Казанлъчани имат и своя версия за Алековия герой. Според тях той бил от казанлъшкото с. Енина. Не само че бил сред ктиторите на църквата „Св. пророк Илия" в Казанлък, но бил и погребан в двора и, твърдят местните.

Авторът на скулптурата – харманлийският художник Тамер Халил, вероятно е запознат с всички тези версии за прототипа на бай Ганьо. Той е изобразил седнал, а до него са неизменните дисаги с мускалите розово масло.
Засега собствениците на етнографския комплекс „Дамасцена" предвиждали откриването на монумента ден след празника на славянската писменост и култура – на 25 май.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай