Възстановяват работата на рудник "Трояново"

Възстановяват работата на рудник "Трояново" | StandartNews.com

Нивото на язовир „Ковачево" започна да спада и вече не прелива. През почивните дни изтеклата през преливника вода заля рудник "Трояново" и въгледобива беше преустановен. За последното денонощие нивото в язовира е спаднало с 11 см и вече е 132,73 см. при котата на преливане от 132,67 см.

Аварийните екипи продължават усилена работа и по отводняването и възстановяването на подстанция „Изток", както и по изграждането и възстановяване на скъсаните диги на вътрешнорудничните водосборници. Отводняванете и възстановяването на коловозите също върви по график. В зависимост от метеорологичните условия се очаква до събота да бъде възстановено изцяло движението по жп линиите на вътрешно-заводския жп транспорт и да се нормализира доставката на въглища към на голямата ТЕЦ в комплекса - „Марица Изток 2".

Първите количества лигнитни въглища ще тръгнат към складовете на топлоцентралата още тази вечер. Заявките на останалите топлоелектрически централи в комплекса се изпълняват ритмично. Продължава подаването на електроенергия от електросистемата на въгледобивното длужество за Гълъбово и селата в общината, докато се отводни подстанциятя край миньорското гпадче

Ръководството на мините стартира и по-трайни мерки срещу подобни наводнения. „За източване на събраните води във водосборната зона на рудниците ще се построи допълнителен тръбопровод с обща дължина над 3700 м, съобщи изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" инж. Андон Андонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай