Въвеждат регистър на викачите в Банско заради лошо поведение

Въвеждат регистър на викачите в Банско заради лошо поведение | StandartNews.com

Банско. Община Банско въвежда регистър на така наречените викачи, които привличат клиенти пред почти всички заведения в зимния курорт. Идеята е на кмета Георги Икономов, който се надява по този начин да се регламентира дейността на хората, практикуващи необичайната професия. Повод за налагане на тази мярка са все по-честите жалби на туристи, които се оплакват, че викачите им досаждат, а поякога стават и агресивни.

"Нямаме правомощия да забраним на ресторантьорите да ползват услугите на тези хора. Затова ще ги въведем в списък, в който ще описваме кой викач в кое заведение работи. И когато получим жалба за непристойно поведение, ще налагаме санкции на собственика на търговския обект", обясни градоначалникът.

Досега стопаните на механи често бягали от отговорност с оправданието, че агресивните викачи не работят при тях. Поименният регистър ще спре тази практика, убеден е кметът на Банско.

За да проучи и общественото мнение, общината направи анкета сред жителите и гостите на градчето с въпрос дали са „за" или „против" викачите. В продължение на десетина дни всеки можеше да каже мнението си в анонимното допитване във фронт офиса на кметството.

Резултатите показват, че 77% от анкетираните категорично неодобряват присъствието на хората, практикуващи този занаят. Останалите пък са на мнение, че те печелят с честен труд парите си и не бива да им се пречи да работят. В анкетата са се включили и много чужденци, казаха от общинска администрация.

Предстои общината да излезе със становище по въпроса и да реши проблема с непристойното поведение на викачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай