В Разград показват Освободителната война в картини

Експозицията слага началото на тържествата, свързани с празника на града 28 януари

В Разград показват Освободителната война в картини | StandartNews.com

Разград. Изложба с картини и исторически реликви, свързани с историята на Освобождението през 1878 година, бе подредена в Разград. Експозицията, открита в сряда, слага началото на тържествата, посветени на празника на града 28 януари.

40 платна от фондовете на различни галерии от цялата страна, експонати от Националния исторически музей и от местното фондохранилище ще покажат на публиката знакови събития от руско-турската Освободителна война. Сред тях са платната на Никола Кожухаров със Самарското знаме и композицията на Васил Вълов "Посрещането на освободителите в Разград".

Архивни снимки от войсковите щабове, на които присъстват император Александър ІІ и румънският крал Карол ще бъдат показани за първи път в града. Специално за случая от фонда на НИМ е предоставено и Възванието на Царя Освободител към руските войски преди началото на похода, чиято цел е освобождението на България.

Тържествата по случай 135 годишнината от освобождението на Разград ще продължат в четвъртък с юбилейното издание на най-старото лекоатлетическо състезание у нас крос "Освобождение", който ще се проведе за 50-ти път в лудогорския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай