В Кърджали обсъждат процеса на деинституализация

В Кърджали обсъждат процеса на деинституализация | StandartNews.com

Специалисти от различни сфери обсъдиха в Кърджали процеса на деинституализация. Участваха представители на Дома за медико –социални грижи за деца, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски", отделите „Закрила на детето" към дирекциите „Социално подпомагане", Окръжна прокуратура.

Бе направен кратък преглед на темповете, с които върви процеса на деинституализация в общините в региона. Представени бяха добрите практики на Ардино и Джебел в превенцията на изоставянето, в резултат на които на тяхна територия няма деца, настанени за отглеждане в Дома за медико-социални грижи /ДМСМГ/.

Споделен бе опитът на Ардино в настаняването на деца останали без родителска грижа в семейства на роднини. По време на дискусията бе акцентирано на необходимостта от повече приемни семейства за деца от 0 до 3 години. Коментиран бе въпросът за медицинските услуги, предоставяни в отделенията по неонатология в областната болница и ДМСГД и тяхната роля в процеса на деинституализация.

От „Закрила на детето"- Кърджали обърнаха внимание на важността от подаването на навременна информация до отделите при установяване на нагласа за изоставяне на дете от родилка и потребността от Център за обществена подкрепа в областния град. На срещата от Окръжна прокуратура разясниха законовите изисквания за принудително настаняване на лица за лечение в психиатрично заведение. Участниците във форума планираха провеждането на кръгла маса на тема „Междуинституционалното сътрудничество - модел за работа в процеса на деинституализация" в следващите месеци в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай