В Кърджали направиха първа копка на Защитено жилище

В Кърджали направиха първа копка на Защитено жилище  | StandartNews.com

Кърджали. Стартира изграждането на Защитено жилище и три Центъра за настаняване от семеен тип по проект „Дом за всяко дете". „Доскоро проектът беше рисков, поради проточилите се процедури по избор на изпълнител.Това задължава строителите да работят по най-бързия начин, за да може в срок да започне оборудването на центровете и защитеното жилище", каза кметът Хасан Азис преди да направи първата копка. Като успех той подчерта, че и проектирането, и строително –монтажните дейности се извършват от местни кърджалийски фирми.

Проектът „Дом за всяко дете"е в подкрепа за деинституционализация на социалните институции, предлагащи услуги за деца в риск. Финансирането е по ОП „Регионално развитие" и е на стойност 2 млн. 400 хил.лв. Новите жилища трябва да бъдат готови през март 2014 г., след което ще започне настаняване на обитателите им. В тях ще бъдат настанени 36 деца с увреждания на възраст над 3 години и 8 младежи, обхванати в специализирани институции.

Центровете са проектирани като едноетажни жилищни сгради, осигуряващи подходящи условия за живот на деца със затруднена мобилност. Новите домове са разположени в различни квартали на Кърджали- „Гледка", „Веселчане", „Байкал" и Старият квартал, като са спазени изискванията да бъдат близо до училища и здравни заведения. До тях ще има достъп към уличната мрежа, оформени паркоместа, предвидена е сигнално –охранителна система, озеленяване и ограда на дворовете.

Ръководителят на проекта Васил Бобеков уточни, че към момента не са постъпвали никакви възражения от жителите на кварталите, където ще се намират бъдещите центрове.„Това е един много важен проект, който ще бъде от полза за децата в риск", подчерта при откриването Росица Стоянова, шеф на отдел „Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане" Кърджали. Зам. – областният управител Назми Мюмюн коментира, че реализирането на проекта е успех за социалната политика на общината, насочена към уязвимите групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай