В Чупрене ще строят пожарна наблюдателница

В Чупрене ще строят пожарна наблюдателница | StandartNews.com

Видин. Пожарна наблюдателница ще бъде построена през 2015 година в село Чупрене, съобщи кметът Ваньо Костин. Проектът вече е получил финансиране чрез програмата за развитие на селските райони. Подписаният договор е за 562 000 лв. Предстои провеждане на процедура за избор на изпълнител.

Пожарната наблюдателница има за цел да пази от огън горите в района и биосферния резерват „Чупрене", в който растат естествени вековни дъбови, букови и смърчови гори. От кулата ще бъде наблюдавана 90 % от територията на общината. Погледът ще обхваща площ с радиус от 15 км.

Общината в Чупрене има 30 000 дка собствени гори. Те също трябва да бъдат опазвани от пожари. През 2014 година тя получи като дарение нов пожарен автомобил от община в Германия. Немците обучиха и мъже от селото, които да работят с новата техника при гасене на пожари.

За опазване на общинската гора се грижат двама лесничеи. Насажденията са източник на приходи за местния бюджет, както и за задоволяване на населението с дърва за огрев. През есента на 2014 година от нея са добити 2000 куб. м за тази цел.
През 2015 година общината ще назначи и пожаронаблюдатели, допълни Ваньо Костин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай