В Бургас ще въртят педалите ден и нощ

В Бургас ще въртят педалите ден и нощ | StandartNews.com

За най-малките има рикши, които се движат само в Морската градина

Среднощна разходка с велосипед под наем влиза в пакета с нестандартни атракции в Бургас. Карането на колело по крайбрежната алея под звездите или посрещане на изгрева до морето звучи повече от романтично. Новата екстра ще бъде достъпна от това лято за всички жители и гости на Бургас. Освен романтиците тя със сигурност ще очарова и купонджиите, които се забавляват до зори в нощните клубове и барове.

Да се прибереш от дискотека с колело звучи шантаво, но за сметка на това е евтино и здравословно. Стига да не сме прекалили с чашките. За втора поредна година 120 велосипеда очакват любителите на екологичния транспорт. Те могат да се наемат от различни точки и да се оставят във всеки друг пункт. Велосипедите са все по-масови и морският град вече гони не на шега холандските традиции.

За първи път това лято услугата "велосипед под наем" става електронна и ще се управлява от компютърна система. Тя ще заработи само след броени дни в морския град. Велосипедите под наем ще бъдат поставени на 12 стоянки в различни точки на града и ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието. Желаещите да ги ползват ще трябва да закупят предварително карти или ваучери, които ще чекират на специално монтирани устройства. Ваучерите ще бъдат с фиксирана стойност, а карти ще могат да се зареждат със суми по желание. Ще се продават на 3 места в града - Транспортна къща на ул. "Александровска", до Графична база и на автогара "Юг". Иначе остава в сила стандартната тарифа от 1 лв./ч.

"Чрез модернизирането на обществения транспорт в града и въвеждането на градския велорент се опитваме да стимулираме желанието на хората да се придвижват без автомобили особено в центъра на Бургас. Така всеки може да съчетае пътя до работа със спорт и разходка, което освен че намалява вредните емисии от колите, избягва стреса от търсене на места за паркиране, както и разхода за гориво или синя зона", обясни предимствата кметът Димитър Николов. Философията за придвижване с колело се налага системно вече няколко години от община Бургас. От една страна, местните власти инвестират в изграждане на все повече велоалеи и създаване на пунктове и стоянки за велосипедите. От друга страна, в града вече съществува неформално велообщество, чиито активисти популяризират с кампании колелета като стил на живот. Един от най-известните бургазлии, които въртят педалите, е композиторът Стефан Диомов. Освен че се движи по улиците с велосипед, той организира всяко лято "Концерт на колела", на който и певци, и публика са на велосипеди.

"Можем да се похвалим, че бургазлии и гостите на града, които ползват велорент, подхождат много отговорно. След пилотното му въвеждане имаше минимални щети по колелетата, което показва, че клиентите са се отнасяли с грижа към тях. Електронната система, която въвеждаме до дни, ще направлява клиентите стъпка по стъпка - как да наемат велосипеда и при какви условия", обясни Андрей Рунчев, директор на общинското предприятие "Транспорт". Общинските служители са разработили предварително и система за равномерното разпределение на велосипедите. Специален автомобил ще ги разнася във всички точки, ако се получи струпване на една велостоянка за сметка на останалите. Всеки велосипед има уникален номер, а благодарение на въведената GPS система ще може да бъде проследяван нонстоп. Въвеждането на електронната система ще се отрази добре и на джоба на клиентите - ще позволи цената на услугата да падне от 1 лв. на 80 ст./ч, независимо от това дали ще се ползва през деня или вечерта.
Любителите на велосипеди, които се движат с бебета и малки деца, пък могат да ползват специалните колелета тип рикши с безопасни места за малчуганите. Най-малко 8 ще са на разположение на желаещите. За тях обаче са въведени ограничения в периметъра на движение заради сигурността на хлапетата. Те ще могат да се карат само по алеите на Морската градина, където няма автомобилен трафик и рискът от инциденти е нулев. Колелата с детски рикши ще могат да се наемат и паркират само на стоянката до Графична база. До момента на територията на община Бургас са изградени общо 10 км велоалеи, а до 2 г. мрежата ще се увеличи с най-малко още 20 км.

И туристите ги ползват

Андрей Рунчев, шеф на общинско предприятие "Транспорт"

- Г-н Рунчев, какви хора най-често наемат велосипеди?

- Хората са различни. Общото между тях е, че обичат велосипедите и спорта като цяло. Повечето са млади хора и семейства с малки деца. През миналата година имаше голям интерес към рикшите, които позволяват в тях да се качват и малчугани. Имахме 3, а сега ще се опитаме да ги увеличим поне до 10, защото много се търсят. Основната група на хората, които наемат велосипеди, е между 15 и 35 г., но има и пенсионери.

- Как си обяснявате високия интерес?

- Това е нова услуга, която започна да се предлага в Бургас, а всяко ново нещо е интересно на хората. От друга страна, карането на велосипед е изключително удоволствие. Много хора обаче нямат собствени колелета по обясними причини. Най-вече заради факта, че в апартаментите трудно може да се намери място да се държат. Или едно семейство има един велосипед.

- Чуждите туристи проявяват ли интерес?

- Да, миналото лято имаше голям интерес от чужди туристи, предимно руснаци и англичани. Най-интересно им е да се разхождат по алеите в морския парк. Но основната потребителска група си остава тази на бургазлиите.

- За какво се използват повече велосипедите - за разходки или за транспорт?

- Доколкото можем да преценим по маршрутите, по които са наемани, то интересът е бил по-скоро за разходки и спорт. Поне през миналото лято се караше най-вече по крайбрежната алея до солниците. Но нашата цел е да превърнем този транспорт в алтернативен начин на придвижване, защото е евтин и екологичен.

Пускат експресен рейс и 23 нови тролейбуса

Бургас е първият град в България, който разполага с цялостно обновен автобусен парк за обществен транспорт. 67 чисто нови екоавтобуса замениха старите. Модернизацията продължава, като до месец се очакват още 23 нови тролейбуса. Последните попълнения окончателно ще ликвидират спомените от соца.

Освен закупуването на автобуси и тролейбуси се въвежда и съвсем нова транспортна мрежа с трасета за бърза бус линия. Експресният рейс ще зарадва най-напред жителите на най-отдалечения кв. "Меден рудник". След пускането му пътниците ще стигат до края на града само за десетина минути. За улеснение на гражданите ще се въведат и т.нар. интелигентни транспортни системи. Те дават достъп до е-билети, централно управление на обществения транспорт и информиране на пътниците за маршрута в реално време. Други екстри са видеонаблюдение по спирки и в автобусите, както въвеждането на "зелена вълна". Предстои да бъде изградени централна автобусна спирка и пешеходни надлези, както и да бъдат реконструирани Автогара Юг и терминал "Меден рудник". Модернизацията се реализира по проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран от ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. Общият бюджет по проекта е 122 196 951,70 лв., а основните донори са Европейски фонд за регионално развитие с принос от 86 142 504,36 лв., националният бюджет с 15 201 618,36 лв. и Община Бургас с 20 852 829,28 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай