Уволнения вместо подаръци за металурзите

И последните напускат ОЦК до 7 януари

Уволнения вместо подаръци за металурзите | StandartNews.com

Кърджали. Връчват предизвестия за освобождаване от работа на металурзи в ОЦК Кърджали. „До обяд документи  получиха 45 души, до края на деня се очаква техният брой да бъде 60 от общо 78 души  персонал”, съобщи  председателят на КНСБ в завода Бельо Стайков.

Така, след месец на 7 януари ОЦК АД ще напуснат и последните работници от комбината. Информацията бе потвърдена и от временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор на ОЦК Валентин Манев, досегашен икономически шеф на завода. По думите му  в комбината ще останат около 26 души - материално отговорни лица и специалисти от счетоводно - финансовите отдели на администрацията, които ще оформят документите на напускащите. До момента новият собственик на цинковия завод „Хармони 2012” е наел 16 души, ангажирани с почистване на  инсталациите, което е явна  подготовка за пуск на производството.Първите металурзи, завели искове и депозирали изпълнителни листове, вече получиха парите си около половин милион лв. Дълговете на завода са над 340 милиона, а неизплатените заплати на работниците са около 2 млн. лв.

Кризата в завода започна в началото на март тази година. В продължение на няколко месеца работниците протестираха за неизплащане на трудовите им възнаграждения. Така след  повече от половин година над 500 души остават без работа. Една част вече са напуснали града, а едва 300 са се регистрирали в Бюрото по труда, коментират от синдикатите. През септември се проведе първият търг, когато фирма „Хармони 2012” купи Цинковия завод за 8,6 млн.лв. Месец по-късно последва втора публична продажба на сгради и имущество на комбината за около 5 млн.лв., които също вече са  собственост на „Хармони 2012”. На 27 ноември бе третият търг, на който бе разиграно имущество на ОЦК за над 4 млн. лева. „На практика с него се разпродадоха всички имоти и сгради на територията на завода”, заяви  частният съдебен изпълнител Росен Сираков.До този момент стойността на разпродаденото имущество на завода надхвърля 18 млн. лева.






         

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай