Укрепват пропаднал път към село с 1600 жители

Укрепват пропаднал път към село с 1600 жители | StandartNews.com

Благоевград. 1600 души в симитлийското село Долно Осеново си отдъхнаха, след като започна укрепването на пътя край селището.

Шосето е единствената връзка на хората с останалия свят, а преди повече от 2 години половината от него пропадна. Движението с коли ставаше само в едната лента. Имаше реална опасност да пропадне целият път. От няколко дни обаче такъв риск няма. Багери влязоха в коритото на реката, чийто води подкопаха устоите на шосето.

Работи се по изместване на речното корито, за да може да започне изграждане на подпорната стена на пътя към най-многолюдното село в община Симитли. За неотложния ремонт държавата отпусна в края на 2013 година 161 375 лева. Средствата бяха осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Пълноводието на водостока от Рила планина при топенето на снеговете през пролетта на 2009 година компрометира пътния участък. Местната власт веднага алармира за проблема отговорните институции. Но все не се намираха пари за осигуряване безопасността и живота на хилядите жители на селището. Със средства от общината бяха извършени най-неотложните укрепителни и обезопасителни дейности. Но проблемът ескалираше всяка пролет и есен. Експертите бяха категорични, че трябва да се изгради подпорна стена.

„Вече дишаме по-спокойно. Но чакаме да започне същинската работа и да се направи подпорната стена. Чак тогава ще минаваме без притеснение и страх по шосето", коментира кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай