Тютюнджии от Пиринско се спасяват с гурбет в Гърция

Тютюнджии от Пиринско се спасяват с гурбет в Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджии масово се стягат за гурбет. Причините са забавената изкупна кампания на тютюна, ниските цени и подигравката с труда им. „Тръгваме зад граница, вече паднаха ограниченията за българи в Европейския съюз. Това не се търпи повече. Искаме достойно заплащане на къртовската ни работа. Нищо друго", твърдят земеделци от Пиринския край. Обещаваха ни цена от 7-8 лева за килограм, тъй като качеството на продукцията е много добро. Фирмите обаче ни дават по 5,00-5,50 лева за килограм. Пак сме излъгани, писна ни, категорични са земеделците.

Ще търсят късмета си в чужбина, най-вече в Испания и Великобритания. Ще работят сезонно на полето в съседна Гърция. От 1600 жители в симитлийското село Долно Осеново над 400 са на гурбет от години. Съвсем скоро бройката на заминалите в чужбина ще нарасне от 400 на 500, твърди кметът Бисер Сегменов.

Гръцки земевладелци само след месец и половина ще започнат да обикалят селищата в Неврокопския край в търсене на работливи тютюнджии. Комшиите от южната ни съседка вървят от село на село и се договарят с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата. "Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. Стискат си ръцете и нашите хора заминават. Повечето потеглят след 15 март, за да засадят тютюна. Те се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун. Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка", казват тютюнджии в гърменското село Рибново. Надницата им е между 25 и 30 евро. Щом започне брането получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато". Има добри берачи, които могат да си докарат надница от 40-45 евро. Едно е сигурно – тази година стотици земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще поемат по пътя към Гърция. Там заплащането е по-добро и затова се съгласяваме да превиваме гръб по гръцките ниви, признават те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай