Турски мегаполис хареса Разград за побратим

Турски мегаполис хареса Разград за побратим | StandartNews.com

Разград. Турският град Ескишахир хареса за побратим Разград. Делегация на община Одунпазаръ, в която влиза 700-хилядният полис, подписа в понеделник протокол за сътрудничество с българското кметство.

"Нашите корени са от България, тук не се чувстваме на неподходящо място", обяви от името на шестимата турски пратеници зам.-кметът на общината Басри Йозчелик. Местната управа на Ескишахир иска да надскочи рамките на културното сътрудничество, характерно за взаимоотношенията между побратимени градове. Намерението му са да развиваме общи проекти в икономиката, социалните дейности, образованието, туризма и културата, обявиха гостите.

Кметът на Разград Денчо Бояджиев декларира готовност за сътрудничество с новите побратими.

"През 2013 година Ескишахир ще бъде културна столица на Турция. Бюджетът, с който местната власт разполага, за да се подготви за домакинството, е 400 милиона долара. Става дума за мащаби, много по-големи от нашите, затова сме много горди от поканата за приятелство", каза разградският градоначалник.

В следващия месец бизнес делегации от двете страни ще обсъдят възможността да разменят посещения и да обменят идеи за конкретни икономически проекти, стана ясно по време на срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай