Цигани се млатиха на Рамазан байрам

Цигани се млатиха на Рамазан байрам | StandartNews.com

Пловдив. Роми си спретнаха масово меле преди началото на празничната молитва за Рамазан байрам в "Джумая джами" в Пловдив. Според очевидци, близо 1000 души от присъстващите на службата 5000 се хванали за гушите и започнали да се налагат кой когото свари. Станало страшно, много от хората се опитали да избягат от бойното поле и били изпотъпкани в тълпата.

Цяло чудо е, че не се стигнало до жертви, има ранени, но пораженията по повечето са по някое насинено око и скъсани дрехи. Част от хората, които искали да присъстват на празничната молитва, се усетили, че нещо витае във въздуха и не посмели дори да влязат в храма. Късметлиите чули отвътре крясъци, викове "Бягайте" и така се спасили. Местният имам, който също е от ромски произход, се уплашил сериозно и дал начало на службата около 6,45 вместо в 7,20 часа, както е посочено в ислямския календар.

Присъствали на невиждания цирк смятат, че имамът навярно е усещал ескалиращото напрежение и е искал да приключи по-бързо. Турски бизнесмени, които също са били на бойното поле, се заканват, че ще сигнализират консула в Пловдив и Главното мюфтийство. Те твърдят, че подобно поведение на циганите в храма не е изолиран случай, случвало се е и преди. Според запознати причина за конфликта е стар спор за вакъфските имоти. От полицията отричат да е имало подобно меле. Получили сигнал и пратили оперативна група, но когато полицаите отишли, всичко било вече свършило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай