Център за детско и майчино здравеопазване откриха в Разград

Център за детско и майчино здравеопазване откриха в Разград | StandartNews.com

Консултативното звено ще работи в областната болница „Свети Иван Рилски"

Център за майчино е детско здравеопазване започва да функционира в областната болница в Разград. Новата социална услуга е насочена към жени и деца от уязвимите групи. В центъра ще бъдат обгрижвани бъдещи майки с проблеми по време на бременността, деца в неравностойно положение и от социално слаби семейства, представители на малцинствени групи.

Лекари специалисти по акушерство и гинекология и педиатрия, психолози и социални работници ще се грижат за пациентите, които имат нужда не само от лечение, но и от психологическа помощ и подкрепа. Работещите в центъра ще са връзката на нуждаещите си хора и с техните семейни лекари, в случаите когато пациентите ще се нуждаят от продължаващо лекарско наблюдение, обясни изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски" доктор Марин Керчев.

Проектът за изграждането на центъра се финансира по програма на здравното министерство. Такива консултативни звена има в повечето големи градове в страната, а за Разград услугата е особено необходима, заради големия брой представители на уязвими групи, които търсят лечение в областната болница в града, обясни доктор Керчев.

Планът за устойчиво развитие на центъра предвижда в следващите пет години той да се финансира със средства на здравното министерство, а в последствие да стане част от звената на лечебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай