Царски мавзолей във Велики Преслав

Предполагат, че е на Петър I, учените разкопаха и водопровод с украса

Царски мавзолей във Велики Преслав | StandartNews.com

Преслав. Царски мавзолей във Велики Преслав. Учените са на една ръка разстояние от уникалната находка. Проф. Николай Овчаров обяви, че вече има достатъчно доказателства и е ясно евентуалното място на гроба на цар Петър I - сред руините на старата столица Преслав.

Археологът ще настоява там да се постави указателна табела. Най-сериозното доказателство за тезата на учения е откритата до кръстокуполната църква част от покривната плоча на мраморен саркофаг с изсечен на него ореол. "Това е фрагмент, виждат се само ръбовете, покривната част и има нещо като нимб - а знаем, че цар Петър е канонизиран за светец", каза проф. Овчаров. Той и колегата му Ангел Кунаклиев открили саркофага в дъното на подземие под някогашна малка, но много красива църква. Според проф. Овчаров датировката на гробното място съвпада със смъртта на цар Петър - X век. Държавникът е син на Симеон Велики, бил е известен с прякора си Орела. Цар Петър е управлявал България от 927 г. до 969 г. Той е човекът, развил най-много Велики Преслав.

"Смятам, че моята хипотеза ще издържи на бъдещите археологически проучвания. Принудени сме да работим с хипотетични моменти, защото нямаме данни за нито едно погребение на български владетел, тъй като до ХV век нямаме нито една българска историческа хроника, но в целия свят се работи така", заяви Овчаров. Кръстокуполната църква с евентуалния мавзолей на цар Петър се намира на площада между Патриаршията и Патриарската църква. Тя е вдигната към средата на Х век. В нея е открит стенопис, който е най-ранният в българското изкуство и представлява изображение на ангел.

В последния ден на разкопките на Велики Преслав учените обявиха, че са разкрили водопровод с украса от ХIII-ХIV век. Според учените, тогава хората са губели по-малко вода по трасето, отколкото от днешната ВиК мрежа. Археолозите показаха и оловен амулет, открит по време на разкопките. Той се носел на врата против уроки и болести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай