Царевец с грандиозно светлинно шоу за 2019 г.

Царевец с грандиозно светлинно шоу за 2019 г. | StandartNews.com

Велико Търново. Грандиозно светлинно шоу на „Царевец", съпроводено с дигитализиран звън на хиляди камбани, подготвят от великотърновската община по повод кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Звънът е част от големия проект на математиците от търновския клон на Българската академия на науките, които са направили дигитален музей на всички камбани в България. Десетчленият екип показа и във Велико Търново новаторското представяне на проекта, донесъл правото на старата столица да премине във финалната фаза на конкурса, заедно със София, Пловдив и Варна.

За броени секунди участниците сглобиха огромен дървен стол, който стана център на малкото шоу. Той наподобява древен трон и от известно време краси една от терасите към старата част на града. Столът е част от проект на Арт сдружение „Дупини" и символизира връзката с природата. Десет камбанки допълваха представянето, в което участваха Марияна Проданова от екипа, който прави 10-годишната стратегия за културно развитие на Велико Търново, художникът Румен Димитров-Попа, Надежда Савова - доктор по културна антропология, Деян Колев - директор на център „Амалипе", шефът на Общинската агенция по туризъм Цветомир Бояджиев, Мариела Цонева - ръководител на дирекция „Общинско развитие" и трима чужденци, които от години живеят в България - полската художничка Йоанна Тиеле, британецът Стефан Ламбърт, познат от проекта „Красива България", и Алек от Германия.

След финалната фаза десетте камбанки ще бъдат продадени на търг и със средствата от тях ще бъдат подпомогнати нуждаещи се творци, каза кметът Даниел Панов.

Второто представяне на Велико Търново пред журито ще бъде през месец септември 2014 г. Ключовите думи, представящи старопрестолния град, бяха промяна, природа, любов, толерантност, солидарност, бъдеще, благоденствие и наследство. Атрактивната презентация приключи със звъна на камбаните. "Те са символ на културното наследство, но и на най-важните моменти в човешкия живот. Камбаната описва всички етапи от живота на човек - раждане, кръщене, сватба, смърт. Тя присъства във всички важни моменти в живота на човек. Освен това камбаната е и глас, който може да предупреди града за настъпваща обсада или заплаха, но камбаната може да извести и радост, празненства и фестивали", каза пред гостите на представянето Надежда Савова.

„Досега беше трудно, но по-трудното тепърва предстои. За мен всяка община се бе подготвила по иновативен начин, но нашето представяне беше изключително атрактивно. Каузата беше успешна, благодарение на хората, които са я подкрепили - млади, креативни и иновативни", каза кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай