Трусовете не стреснаха спасителите

Издирването на двамата миньори продължава

Трусовете не стреснаха спасителите | StandartNews.com

Благоевград. "Поредицата от трусове с магнитуд между 3 и 4 по Рихтер не са довели до спирането и за минута на спасителната акция по издирването на двамата затрупани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров в рудник „Ораново",  заяви главният инженер на мината Бонислав Попов.

През цялата изминала нощ се е копало в обходната галерия. Към 08,00 часа бяха прокопани 12 метра, което означава, че за денонощие се напредва с по 4 метра. По-късно през деня ще се монтира втори верижен транспортьор, което ще помогне за по-бързото извозване на материала навън. „Няма никакъв проблем за работата на спасителите. Никой не се уплашил от тези земни трусове. Те не са толкова силни, а и тук всичко е много здраво укрепено. Според специалисти няма място за притеснение, спасителните екипи се трудят на пълни обороти", каза още главният инженер на рудника.

Акцията по издирването на двамата въглекопачи продължава вече 12 дни. На 16 юли след 09,30 часа огромни скални и кални маси се срутиха и под тях останаха четирима въглекопачи. Часове по-късно бяха открити мъртви 45-годишният Христо Младенов и 41-годишният Асен Стойнев. Все още няма следа от 42-годишния Николай Михайлов и 35-годишния Иван Лазаров, и двамата от село Крупник. Обходната галерия заобикаля фаталната 64-та, където стана трагедията. През нея ще се влезе в лента „А", където се предполага, че се намират двамата въглекопачи. „От вчера се копае наляво към 64-та галерия, тъй като обходното трасе е във формата на буквата „П", уточни главният инженер Бонислав Попов.

Според експерти след повече от 10 денонощия за спасителна акция трудно може да се говори. Целта е да се открият затрупаните мъже, а след това ще се правят анализи и изводи какво и защо се е случило. Непрекъснато работят над 20 спасители и въглекопачи, като на първа линия са най-опитните. Галерията се пробива чрез взривяване, след което се проветрява. После въглищата се изтеглят назад с верижния транспортьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай