Трудови инспектори дирят работодатели с полиция

Трудови инспектори дирят работодатели с полиция | StandartNews.com

Добрич. Трудовите инспектори в Добрич са потърсили съдействие от полицията за издирването на двама работодатели, които са неоткриваеми, а дължат пари на работниците си, заяви директорът на областната дирекция Инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов. Той сподели, че зачестяват жалбите от страна на работници не само за дължими заплати и обезщетения, а и за неоформени документи, което възпрепятства хората да се регистрират в бюрото по труда.

"В два от случаите, по които сме търсили съдействие и от полицията, разбрахме, че работодателите не са в страната и няма към кого да предявим законови мерки. Става дума общо за около 35 души, които дори не могат да се регистрират на борсата. В единия случай млади хора - седем души, около 25-годишни, са работили 3 месеца в дискотека в центъра на града. Работодателят не им е плащал и го няма нито на адреса на фирмата, нито на другите посочени в документите адреси. В другия случай става дума за супермаркет, отново в центъра на града, където работодателят също е изчезнал, без да е приключил трудовите правоотношения на работниците и им дължи заплати и обезщетения" - разкри Мартинов. Общо 24 жалби и сигнали са постъпили в инспекцията през април, сочи статистиката й. След намесата на инспекторите са били изплатени забавени заплати и обезщетения на стойност 10 279 лв. на хора от 4 фирми в областта, каза още Мартинов.

Малко преди да влезе в сила забраната за строителство по морето, миналия уикенд трудовите инспектори са заловили общо 19 души на работа без трудови договори. "Два от случаите са в строителния бранш. Пловдивска фирма подлежи на санкции, защото установихме 13 души на обект - апартаментен комплекс в Кранево, на работа без трудови договори. Други трима пък установихме при проверка на строителен обект - хотелски и апартаментен комплекс в Балчик" - сподели още Мартинов. В рамките на извършените проверки трудовите инспектори заловили и непълнолетен, който бил на работа без разрешително от инспекторите и без трудов договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай