Трудови инспектори дадоха на прокурор два случая на незаконно наети непълнолетни

Трудови инспектори дадоха на прокурор два случая на незаконно наети непълнолетни | StandartNews.com

Трудовите инспектори са установили при проверките си две непълнолетни момичета, които са били наети на работа без разрешително като сервитьорки в заведения в Добрич и за тях са подадени сигнали в прокуратурата. Това съобщи директорът на Областната дирекция Инспекция по труда Маргарита Андонова. Тя припомни, че наемането на непълнолетни на работа става след издаване на разрешително от инспекцията.

Тя отчете, че проверките на обекти по Черноморското крайбрежие са стартирали в края на юни. Общо са били направени 102 проверки, при които са констатирани 12 лица без трудови договори, 57 нарушения по работното време, 17 нарушения са открити по заплащането на труда и са съставени 19 акта за административно нарушение.

Само за август месец са били направени 96 проверки - основно на обекти край морето и земеделски стопани, във връзка с възможността да сключват договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, каза още Андонова. Общо констатираните нарушения са 445 на брой, от които 203 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 245 по трудовите правоотношения, отчете М. Андонова.

Констатирани са пет неизпълнени предписания, свързани с изплащане на трудови възнаграждания. За последния летен месец трудовите инспектори са установили 9 работници, които са били на работа без писмени трудови договори или все още без да е уведомена агенцията по приходите. Съставените актове на работодатели са 25, от които 4 са за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 21 - за нарушения по трудовите правоотношения. Няма съставени актове на работници и служители, отчете директорът на ОИТ. Издадените наказателни постановления са 23 броя, от които в сила са влезли 18 на стойност 27 800 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай