Топготвач на Митеран изпитва бг кулинари

Топготвач на Митеран изпитва бг кулинари | StandartNews.com

Кристоф Доверн, който е бил в готварския екип на президента Франсоа Митеран, изпита наши ученици в тънкостите на кулинарията.

Заедно с топсладкаря Фредерик Гуто те бяха в престижното жури да дегустират изкушенията, приготвени от отборите на пет елитни училища във Варна, и да отсеят победителите. Двамата французи са от Северния департамент, който е побратимен с морската ни столица. Те са преподаватели по готварство и сладкарство на студенти в родината си. И мълчат за любимите блюда на випове, след като във френската преса навремето излязло, че Жак Ширак е фен на телешки главички и това непрекъснато се въртяло из медиите.

Кристоф и Фредерик познават българската кухня и най-вече шопската салата, с която сме прочути. Но въпреки че са у нас за втори път, още не са опитвали домашно приготвена храна, за която са много любопитни. Според топсладкаря любимото изкушение на неговите сънародници е мусът от три вида шоколад. Французите приготвят мусаката в гръцкия й вариант - със сини домати, а тук усвоили българската рецепта с картофи. Кристоф има кулинарен сайт с авторски рецепти и минава за цар на предястието. Точно ордьовърът по френски рецепти беше темата на кулинарното ателие, което се проведе с школата във Варна. Журито оценяваше деликатесите по 10 критерия.

Празникът на вкуса е организиран от Франкофонския център с подкрепата на община Варна за кандидатурата й за Европейска младежка столица 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай