Тълпи от туристи пред уникална къща във Варна (СНИМКИ)

В истинско произведение на изкуството е превърнал фасадата на дома си Делян Витанов

Тълпи от туристи пред уникална къща във Варна (СНИМКИ) | StandartNews.com

Уникална къща, цялата облицована с миди и рапани, привлича погледите на българи и чужденци във Варна. Фасадата на цялата къща с покрита с черупки, използвани като мозайка за направата на пано - Исус Христос и Богородица.

"Никога не знаеш на какво ще се натъкнеш, докато обикаляш из уличките", пише чужденецът, който е качил снимките, предаде БНТ.

Имам късмета да живея срещу тази къща и да ѝ се наслаждавам всеки ден! Много труд и огромно желание са вложени в това красиво творение!", обяснява варненец в социалната мрежа.

От коментарите става ясно и кое е мястото, на което се намира красивата къща. Всеки, който иска да я види, може да го направи на ул. "Никола Чернишевски" в квартал "Трошево", в район "Младост".

В истинско произведение на изкуството е превърнал фасадата на дома си Делян Витанов от Варна. Той е декорирал къщатата си с хиляди миди и рапани. Направата на паната е отнела две години. В начинанието помагали всички в семейство.

Идеята за разкрасяването на къщата възникнала спонтанно. Най-трудно било събирането на хилядите мидени черупки и рапани, почистването и сортирането им по големина. В това начинание участвало цялото семейство. Така ден след ден с много труд и търпение Делян Витанов успял да преобрази фасадата на къщата си.

На една от външните стени е изобразена Богородица. Паното е изработено заради едно от децата на семейство Витанови - Тереза.

"Претърпя много тежка операция. И си бях обещал да купя голяма икона и да я осветя в нейна чест, но не можах да си го позволя. Реших сам да си направя", казва Витанов пред БНТ.

С миди и рапани са украсени електромерът, кабелите, дори водосточната тръба. А на стената към вътрешния двор Делян е нарисувал образите на Левски, Ботев, Раковски и Вазов.

"Ботев и Левски съм ги рисувал, за да видят децата и да помнят, че е имало преди нас хора, които са мислили за тази държава, за нашата България", посочи той.

Често случайни минувачи се спират пред къщата и снимат паната.

Снежина Витанова, съпруга на Делян Витанов, казва "По някакъв начин разтоварва, радва околните, които минават, радва нас също.".

Делян Витанов иска да декорира и другите стени на къщата, но сега е безработен и трябва да мисли за издръжката на семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай