Търсят метеорит като пералня край Сопот (ОБЗОР)

Търсят метеорит като пералня край Сопот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Част от хората решили, че ги напада Ислямска държава

Цял Сопот се вдигна да търси паднал метеорит в Средна гора. В късния следобед в неделя група приятели, които редовно се събират през уикенда в кафенето на центъра, наблюдавали явлението със собствените си очи. Всичко продължило не повече от две-три секунди, но хората ясно го видели, тъй като светлината била много силна. На фона на тъмното вече небе помислили, че е падаща звезда, но в този момент чули тътен и земята се разтърсила като при земетресение. На око определили и къде е паднал метеоритът - някъде в Средна гора.

Незабавно се обадили на кмета Веселин Личев, който от своя страна уведомил военните. Някои от свидетелите дори решили, че това е военна ракета, но от намиращото се наблизо поделение отрекли категорично. За кратко сред населението имало паника и страх да не би да е нападение на джихадистите от "Ислямска държава". Новината се разнесла за секунди, като обиколила Сопот няколко пъти и от там стигнала до близките градове Карлово и Калофер. И там имало хора, които станали случайни свидетели на природния феномен. Днес цял Сопот бе хукнал към планината, за да търси извънземната скала.

По същото време очевидците надълго и нашироко разказваха за случилото се, като според някои светещото паднало тяло било "не по-голямо от пералня". "Първо го помислих за самолет, но после разбрах, че не е. Като падна, гърмът не беше като от гръмотевица", обясни очевидец. Хората от подбалканското градче разказваха, че от земята огненото кълбо изглеждало голямо колкото топка за тенис. Не могат да определят реалните му размери, но се кълняха, че доста разтърсило района. Предположенията са, че едва ли ще го намерят, тъй като при падане от такава височина вероятно се е забило дълбоко в земята. Много сопотчани обаче тръгнаха още рано сутринта да търсят извънземната скала. Надяваха се поне да попаднат на кратера и да погледнат в него. На групи и поединично хората се пръснаха в близките гори, но до късния следобед търсенето им не даде резултат. В издирването на метеорита се включиха и ловните дружинки, които са с претенции, че познават най-добре района. И ловците с кучетата обаче не успяха да намерят метеорита. В града са направени замервания за радиация, но апаратурата не е показала завишаване на стойностите.

Седмият паднал камък у нас

Според учените досега у нас са открити 6 метеорита. Най-големият е Гумошник, паднал на 28 април 1904 г. в землището на три села близо до Троян в Ловешка област. От него са събрани 6 екземпляра с обща маса над 5,5 тона, три от които са в Геологическия музей на СУ "Св. Кл. Охридски". Там има и малък къс с тегло 1,5 кг от метеорита Коньово, паднал през 1931 г. Последният известен български метеорит е Павел, паднал през февруари 1966 г. близо до село Павел, Свищовско.
Метеорите са космически скали, които съдържат в себе си алуминий, желязо, калций, кислород и други елементи. Обичайно са с неправилна и многостенна форма. Големи метеоритни кратери се намират в Русия и бившите съветски републики, САЩ и Канада. С известност се ползва добре запазеният кратер в щата Аризона в САЩ с диаметър над 1200 т. Най-известният метеорит, паднал на Земята, е тунгунския.

Няма доказателства за къс от Космоса

Доц. Никола Петров, зам.-директор на НАО "Рожен"

- Г-н Петров, имате ли информация за падналия край Сопот метеорит?
- Много ваши колеги се обаждаха. Някъде човек е видял метеорит и го е заснел с камера, че пада. Как да ви кажа, като ние не сме го видeли - не знам дали е метеорит, дали наистина е паднал. Нямаме такава информация дори какво е заснел.
- А знаете ли дали наистина е паднал?
- Информацията към момента е неофициална и непотвърдена. Ако метеорит пада на земята, обикновено още някой човек би трябвало да го е видял. Още повече, че метеорите падат шумно. Освен че се вижда светлина при падане, би могло да се чуе и шумът. Я си представете след половин час някой друг се обади и каже, че някъде в центъра е паднал друг метеорит.
- Значи според вас това може и да не се е случило в действителност?
- Ами ако аз сега ви кажа, че съм видял метеорит, вие ще се опитате да ми повярвате. Чак когато ви покажа снимка как нещо свети, това е метеорит. Аз нямах тази възможност, за да се установи дали наистина е метеорит или не. По изгарянето върху тялото се определя дали е метеорит. Но ако не се знае къде е паднал, не може да се установи какво представлява. Никой от моите колеги не може да ви каже дали един невинен свидетел е видял наистина метеорит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай