Строят защитено жилище в село Раздол

Строят защитено жилище в село Раздол | StandartNews.com

Благоевград. Трето защитено жилище в село Раздол се строи, като в него ще се настанят 10 потребители с психически разстройства от Дома за за възрастни хора с психични разстройства в селището. Обектът се реализира по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество България и Македония. Партньори по него са община Струмяни и македонската Карбинци.

Стойността на строително-монтажните работи е 408 766 лева. Ще се реконструира и модернизира съществувата общинска сграда, която някога е била читалище. Постройката е силно амортизирана и не ползва повече от 20 години, което налага основен ремонт.

Предвижда се да се осигури достъпна среда за хора с увреждания – доставка и монтаж на асансьор за достъп до втори етаж на сградата, да се изгради нова покривна конструкция, дървена обшивка и керемиди. На двата етажа на сградата ще има спални помещения, трапезария, кухня, санитарни възли, перално и гладачно помещение, склад за чисто бельо.

Постройкта ще се санира - външна топлоизолация, мазилка и боядисване, демонтиране на стари врати и прозорци и цялостната им подмяна с нови, ще се изгради нова електрическа и ВиК - инсталации, ще се облагороди двора с тревни площи и тротоарна настилка. В новото защитено жилище ще има и 6 души обслужващ персонал.

„Третото защитено жилище в община Струмяни е закономерна стъпка в осъществяването на социалната програма на община Струмяни. В двете защитени жилища на територията на общината са настанени 20 души. В дома за възрастни с психически разстройства са настанени 69 потребители и нашата задача е до 2015 година да останат не повече от 30 потребители. Останалите трябва да се изведат в защитени жилища, близки до семейната среда, с надеждата, че ще имат по-добри условия, ще ползват по-качествени услуги и ще се чувстват значително по-добре", заяви кметът на общината Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай