Стотици се поклониха пред паметта на Гоце Делчев

Стотици се поклониха пред паметта на Гоце Делчев | StandartNews.com

Гоце Делчев тържествено отбеляза 112-та годишнина от гибелта на патрона на града – войводата Гоце Делчев. Общината организира възпоменателно тържество, което се състоя на централния площад, който също носи името на великия българин. На церемонията бяха положени венци и цветя в знак на преклонение и признателност от ръководството на общината, Неврокопския митрополит Серафим, представители на политически партии, учебни заведения, държавни и неправителствени институции и организации, от граждани.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение Гоце Делчев е убит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай