Стотици на събор под магнетичен бор

Стотици на събор под магнетичен бор | StandartNews.com

Ликът на св. Марина се появява в клоните на вековното дърво

Благоевград. Гости от страната и чужбина посещават все по-често чудния бор в полите на Пирин планина, в чиито клони се появяват митични образи и лика на Света Марина. Традиция е в навечерието на празника на Светицата по църковния календар при оброчището да се събират миряни за водосвет и курбан. Затова в съботния ден тук дойдоха стотици жители и гости на симитлийското село Сенокос.

Отец Янко отслужи празничната литургия край параклиса, след това всички седнаха под дебелата сянка на боровата гора, за да хапнат от курбана. Параклисът е изграден на свещено място - край вековен бор с магическа сила в подножието на връх Пирин. Клоните са преплетени в причудливи форми. Местните казват, че тук има магическа сила. Допреш ли се до бора, той пречиства и изцелява.

През фотообектив ясно се виждат силуети и образи на митични герои, а горе в клоните се очертава лика на Света Марина. „Все повече туристи посещават това свято място, където някога е имало древно оброчище. Някои туроператори са го включили в маршрутите си и водят гости от страната и чужбина", сподели кметският наместник Христо Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай