Стотици деца и баби точиха баници на фестивал в Разлог

Стотици деца и баби точиха баници на фестивал в Разлог | StandartNews.com

Благоевград. Жени, майстори на точенето на вкусни баници, окупираха площад „Преображение" в Разлог в петък. Еднодневният фестивал на баницата събра на едно място стотици деца и баби не само от града, но и от съседните селища. Заради атрактивното събитие на мегдана дойдоха и много туристи от съседния курорт Банско.

Всеки гост гледаше как се правят тънките кори, а после опита от тестените изкушения. Проявата превърна планинския град в най-вкусната дестинация за туризъм. На площада разложанки, някои с 50-годишен стаж в приготвянето на баници, демонстрираха с хъс и желание своето майсторство. Те разкриха пазени през годините тънкости и тайни при разточване на корите. По време на празника се представиха рецепти на различни традиционни баници от Разлог и региона. Посетителите дегустираха над 10 вида - с локум и ябълка, със сирене, с яйце и масло, с булгур, ялова баница и още много сладки и солени изкушения. Хит се оказа баницата с месо и чекане /б.а.-цвекло/.

„Тя върви най-добре с няколко глътки ракия", обясни баба Мария, докато наливаше в чашките на мераклиите от градусовата напитка. Фестивалът се провежда за първа година и целта му е да се рекламират вкусът и кулинарното разнообразие на територията на община Разлог, като се направят различни сладки и солени баници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай