“Стандарт” прави среща на младите таланти в Русе

Четирима с успешен бизнес разказват защо са останали в родния си град

“Стандарт” прави среща на младите таланти в Русе | StandartNews.com
  • "Русе (си) заслужава" - втора стъпка от кампанията "България на младите таланти"
  • Четирима с успешен бизнес разказват защо са останали в родния си град

Четирима млади и успешни русенци ще предадат знанията и опита си на ученици от дунавския град. Това ще стане по време на втората среща от кампанията "България на младите таланти", чиято цел е не само да представи младите хора, които са гордост за цялата страна, но и да дадем на връстниците им най-малко 10 причини да останат в родните си гладове и да работят за развитието им.

На 4 юни 2022 г. (събота) в регионална библиотека "Любен Каравелов" пред близо 100 ученици ще застанат Димитър Делев, собственик на Boardgames Ruse, Теодор Цветков, плувец и мотивиращ говорител, Калин Яворов, основател на MindHub Русе и ученичките Магдалена и Елиса - създатели на Ecopine. Момичетата са победители в състезанието за младежко предприемачество "Започни млад". Те ще разкажат как се започва бизнес, какви са предизвикателствата пред младите и ще споделят трудностите, през които са преминали.

Стартът на кампанията "България на младите таланти" бе даден в Плевен в Деня на спорта - 17 май от министъра на младежта и спорта Радостин Василев, патрон на кампанията. Неин европейски партньор е българският еврокомисар Мария Габриел.

В рамките на инициативата "Стандарт" ще обиколи страната, за да представи постиженията на младите българи и техния вдъхновяващ пример. Ще представим рекордите на изгряващите звезди в спорта, ще опишем иновациите на младите учени, ще покажем таланта на малките творци. И ще опишем всички възможности за развитието им у нас и в Европа по различни програми.

Теодор Цветков плува в ледени води

Теодор Цветков е плувец и мотивиращ говорител. Плува в ледени води и прави екстремни плувни маратони. Организира екстремни благотворителни събития с различни каузи в които подлага собствените си възможности на тест. Плувал е с една ръка

 

 

Димитър Делев създава царството на бордовите игри

Димитър Делев е собственик на Boardgames Ruse. Забавен, брадат и с петопръстни чорапи, той доказва, че е повече от възможно да сбъднеш детската си мечта и професията ти да е "да играеш игри". Митака е създателят на първото в Русе Царство на бордовите игри Boardgames Ruse и макар, че е от Монтана избира дунавския град, за да развие бизнеса си. Клубът му е любимо място за русенци от различни възрасти, любители не само на настолните игри, но и на куизовете.

 

 

Калин Яворов вдъхновява децата с програмиране

Калин Яворов е основател на MindHub Русе. Калин се завръща в родния Русе с Иновативна академия по програмиране, за да покаже на децата и техните родители, че има една сфера, която колкото е сериозно, толкова е и забавна. Тя може да бъде основен двигател в задържането на повече хора в града ни. IT сферата предлага неограничени възможности за развитие както на кариера така и на предприемачество.

 

 

 

Ученичките Магдалена и Елиса с бизнес за пелети от шишарки

Магдалена и Елиса са създатели на Ecopine, победители в състезанието за младежко предприемачество "Започни млад". Ученичките от МГ "Баба Тонка" са едва 8 клас, но създадоха бизнес модел за производство на пелети от шишарки и остатъчен материал от дървопреработвателната промишленост. Идеята им спечели журито и получи подкрепа от няколко ментора (собственици на различни компании в България), които заявиха готовност да ги подкрепят с консултации и средства за реализиране на Ecopine.

Общината праща ученик в Международния космически лагер

  • Лего обучение в забавачките, роботика - в училищата, нов плувен комплекс

Младите хора да останат в Русе. Това е основният приоритет на кмета Пенчо Милков. Затова общината инвестира в образование, спорт, технологии и екологичен живот.

Една от инициативите в Програмата за младежта е предоставянето на пълна стипендия на русенски ученик, покриваща престоя, храненето и пътуването до Международния космически лагер в Измир, Турция. Той е създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите.

В Русе образованието е на пиедестал. Всяко дете, посещаващо забавачка, развива знанията и способностите си по напълно нов начин. Лего обучението е въведено във всички 19 детски градини в общината и се фокусира върху подходите "учене чрез игра" и "учене чрез правене".

В процес е и подготовката по въвеждането на обучение по роботика и програмиране във всички общински училища, така че всяко дете да развива своите дигитални умения от най-ранна детска възраст.

Един от безспорните двигатели на града и региона е Русенският университет "Ангел Кънчев". Градът има привилегията да се развива с помощта на висококвалифицираните кадри, които университетът подготвя в широк спектър от специалности - природни, социални, стопански, правни, педагогически, технически и аграрни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана. Една от най-големите гордости в кампуса е вече изграденият Център за върхови постижения, в който студенти и ученици от русенските гимназии ще могат да изследват и разработват нови технологии, свързани с виртуалната, добавената и смесената реалности - едни от най-бързоразвиващите се направления в IT индустрията днес.

Най-мащабният проект на община Русе пък е новият плувен комплекс, който ще бъде изграден в Парка на младежта. Той ще разполага с 3 големи басейна, осигуряващи място за отмора на русенци и гости на града, база за спортуващите и приходи от домакинства на национални състезания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай