Спасяват на почивки удавници край Варна

Спасяват на почивки удавници край Варна | StandartNews.com

Удавници на почивки вадят днес във Варненско. Екипите на ДКЦ 1 „Света Клементина" и спасителите бягат по плажовете на Златните като за световно първенство, каза пред "Петел" управителят на здравното заведение, което осигурява медицинското обслужване - д-р Иван Иванов.

Само в събота – 25 юли, до обяд са спасени от удавяне осем чужденци мъже и жени. След като са им оказали първа помощ на плажовете, са пуснати да си почиват в хотелите. Инцидентите са станали в курорта „Златни пясъци" между плажовете „МакДоналдс" и „Амфора".

В 11,30 часа на 8 пост в същия район е станал най-тежкият инцидент. Давил се е виетнамец, който живее в Румъния. Изваден е от водата с трета-четвърта степен давене и белодробен оток с опасност за живота. Медиците са му приложили пълна реанимация без интубиране и са успели да го спасят и стабилизират. Малко по-късно с линейка на „Бърза помощ" е откаран за по-нататъшно лечение и наблюдение в УМБАЛ „Света Марина".

Д-р Иванов каза още, че от два дни морето е бурно, а предупредителният флаг е червен. Въпреки това плажуващите не спазват ограниченията и затова се е стигнало до инцидентите. Вероятно са образувани дънни ями, което е обяснението за многото давения. Както е известно, след Илинден морето се обръща и се образуват опасни подводни течения, които обаче не плашат недисциплинираните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай