СПА-специалности удрят в земята медицината

СПА-специалности удрят в земята медицината | StandartNews.com

Стара Загора. Медицинските специалности и през новата учебна година са сред най-желаните в Тракийският университет, обяви ректорът му проф. Иван Станков преди старта на новата учебна година.

Съвсем изненадващо обаче двете по-нови специалности – рехабилитация и енерготерапия, се оказали сред най-търсените, макар че са само за бакалаври. Хуманната медицина остава на трето място, следвана от педагогическите специалности, ветеринарната медицина и икономиката.

Интересът на младите хора да си изкарват хляба като рехибилитатори и енерготерапевти специалистите обясняват с бума на все по-модерните СПА-услуги, по-големите възможности за реализация в престижни курорти, както естествено и по-лекото следване в сравнение с медицината. Най-слаб продължвал да бъде интересът на младите хора към аграрните науки, който според проф. Станков е асдекватен на слабо развитито ни и разпокъсано земеделие.

Интересът към Тракийския университет в Стара Загора като цяло обаче продължавал да бъде траен. От 1512 места за студенти по държавна поръчка вече са се записали 1451, останали са засега само 51 свободни места.

Проф. Станков съобщи още, че през новата учебна година вузът за пръв път предлага обучение изцяло на английски език. Общо 36 студенти, които са завършили в Англия, щели да учат медицина и ветеринарна медицина у нас. Догодина университетът щял да предлага и дистанционна форма на обучение. по някои специалности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай