Соларни панели подобряват енергийната ефективност на детски градини

Соларни панели подобряват енергийната ефективност на детски градини | StandartNews.com

София. Детски градини в столицата да подобрят енергийната си ефективност чрез соларни панели на техните покриви. Тази идея обмислят от Столична община, стана ясно от семинар, организиран от Столична Община. Той е в рамките на Проект „Енергийна визия 2020 за градовете от Югоизточна Европа", съ-финансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013", съобщиха от пресцентъра на СО.

В рамките на два дни общински съветници, районни кметове, експерти от БАН и СО дискутираха възможностите и иновативните инструментите за финансиране на внедряване на мерки за енергийна ефективност чрез възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.

96 са детските заведения на територията на Столична Община, подходящи за изграждане на слънчеви съоръжения. Българската академия на науките (БАН) е направила проучване на всички 247 общински детски заведения в рамките на проекта, стана ясно от участниците в семинара. Забавачки в Младост, Лозенец, Красно село, Овча купел, Средец, Банкя и други части на столицата отговарят на изискванията за поставянето на слънчеви съоръжения. От СО уточниха, че 10 от тях са включени в Интегрирания план за възстановяване и развитие на СО за 2015 г. - ОДЗ 179, ОДЗ 52, ОДЗ 51, ОДЗ 21, ЦДГ 150, ЦДГ 24, ОДЗ 54, ОДЗ 81, ОДЗ 50, ЦДГ 124 нова сграда, в районите Илинден, Оборище, Красна поляна, Възраждане и Красно село.

По време на семинара беше представено и изпълнението на проектите на СО за периода 2007 – 2013 г, както и приоритетите за следващия програмен период. За изминалия период Общината е изпълнила 99 проекта на стойност 3 млрд. лв, от които 2 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ и 1 млрд. лв. собствени средства. В 59 от тях са заложени мерки за енергийна ефективност, свързани с изпълнението на ангажимента на СО към инициативата Конвент на кметовете на Европейската комисия чрез Плана за действие за устойчиво енергийно развитие.

София е водещ партньор в Проект EnVision2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай