Слух за завера на БСП и ГЕРБ

Избират шеф на ОбС днес, и червеният Мосинов сред фаворитите

Слух за завера на БСП и ГЕРБ | StandartNews.com

Бургас. И в Бургас парламентарният вот размести "пешките" в местната власт. Днес там си избират нов шеф на ОбС. Рокадата се налага, след като досегашната председателка от квотата на ГЕРБ Снежина Маджарова стана депутат. На пръв поглед е предрешено, че мнозинството от партията на Бойко Борисов ще избере свой човек за овакантения пост. Според съветници от опозицията твърде вероятно е на днешната сесия да има неочаквана изненада и ръководството на местния парламент да се поеме от кадър на БСП. Интригата се върти около въпроса дали има негласна завера между ГЕРБерите и Столетницата за председателското място. За стола на Снежина Маджарова усилено се спряга името на известния бургаски адвокат Евгений Мосинов. "Всичко зависи от това как групата на ГЕРБ ще реши да си изиграе картите. Те имат мнозинство в ОбС, но е твърде вероятно да подкрепят човек на БСП. Ако това се случи, ще е сигурен знак на добра воля в името на политически консенсус с новото правителство. Това ще е хитър ход на местните власти, а Мосинов евентуално ще се превърне в обединителна фигура за интереса на Бургас", коментираха съветници пред "Стандарт".

От ГЕРБ обаче отрекоха да има нагласи за подкрепа в полза на кандидатурата на БСП. "Нашият кандидат е Константин Луков. А какъв ще е резултатът от гласуването ще стане ясно на сесията", отсякоха от мнозинството. Луков досега бе заместник на Маджарова. Според математиката битката за червените изглежда загубена - дори и да се обединят всички партии в опозиция срещу ГЕРБ. Хората на Борисов в Бургас са 28 и няма да имат проблем при гласуването за председателското място. До последно за поста се спрягаха три имена от средите на ГЕРБ. Вчера стана ясно, че тя ще излезе само с една номинация. За да няма разногласия в редиците, съветникът от ГЕРБ - Стоян Евтимов, си е направил отвод по време на последната партийна сбирка. На събранието пък е отпаднало предложението за другия - младия юрист Живко Димитров.

Червеният фаворит Мосинов също е завършил право. Има голям авторитет в адвокатските среди. Експерт е по административно и изборно право, бил е шеф на РИК. И е изключително популярен в Бургас като цяло. "Това е решение на групата, към която принадлежа, ако го направя, ще бъде с единствената цел ОбС да работи в една наистина по-професионална, по-спокойна и по-дискусионна атмосфера, в която всеки да изложи своето мнение", коментира ден преди сесията Мосинов. "БСП получи прираст в гласовете си, това е сериозно доверие към партията. Ние имаме своите амбиция и желание да поемем отговорност и за Бургас", коментира още адвокатът. Мосинов отдавна настоява за промени в правилника на местния парламент, така че питанията към кмета да бъдат точка първа от дневния ред и на тях да отговаря лично градоначалникът, а не упълномощени лица от администрацията. А името му упорито се спряга и за друг висок пост - на областен управител на Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай