Скандал с бюджета на община Девня

Частен съдия-изпълнител наложил запор върху имоти и дялове на местната власт

Скандал с бюджета на община Девня | StandartNews.com

Варна. Наложен е запор върху всички имоти и дружествени дялове на Община Девня. Причината за това е големият размер на просрочените задължения на местната власт, които към края на миналата година е бил 2 млн. лв. Това алармира в писмо до медиите общинският съветник от Девня Свилен Шитов. Той е от коалиция „Промяна на Девня" и бивш кандидат-кмет на последните местни избори през 2011 г. „Многократно съм предупреждавал, че фалитът на Девня е неизбежен", коментира още той.

Забраната върху разпореждането с общинската собственост е наложена в началото на май от частен съдия изпълнител по иск, предявен от кредитор – доставчик на услуги. Задълженията към него били 10% от общите, които надхвърлят 2 млн. лева. Според Шитов общината дължи пари за ток, вода, горива, пощенски услуги, и сега ще последва лавина от съдебни искания.

Според съветника причините за сегашното състояние са били ясни през годините, но кметът Атанас Кузев ги е прикривал и е отказвал системно да ги обсъди със съветниците. От 3 години ОбС не е обсъждал и приемал бюджет на общината, твърди Шитов.

"900 000 лева са текущите задължения на общината, никакъв фалит не ни заплашва", каза кметът на Девня Атанас Кузев.

Запорираният имот е за ремонт на улици по САПАРД, по договор сключен с неговия предшественик Васил Иванов. Тогава се явил един изпълнител - фирма "Хидрострой", и вместо отпуснатите за проекта 1.1 млн. лева, тя направила оферта за 800 000 лева отгоре, които сега висят за разплащане на общината. Досега са погасени 500 000 от тях. ОЛАФ са глобили общината за това нарушение със санкция от 56 хил. лева.

Атанас Кузев е втори мандат кмет. Предишния мандат беше издигнат от БСП, а сега като независим кандидат получи подкрепата на ГЕРБ. 

Бюджетът на общината, която се намира в Долината на химията, е 6млн. лева, като собствените приходи са 2.5 млн. лева.

На 10 юни по инициатива на Свилен Шитов, подкрепена от 7 общински съветници, които са от „Коалиция за Девня", се свиква извънредна сесия с дневен ред: „Обсъждане на реалната опасност от загуба на всички общински имоти, в следствие от наложен запор. Търсене на отговорност за проваленото управление на собствеността от кмета на Девня, осъществено от негови действия и бездействия, провеждано в ущърб на интересите на общината и без уведомяване и съгласуване с принципала - Общинският съвет."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай