Симитли „вкара” кукерите в книга

Издават я и на английски, стягат и кукерски музей в града

Симитли „вкара” кукерите в книга | StandartNews.com

Благоевград. Кукерите в Симитли вече „играят” своите танци и между кориците на луксозна книга. „Симитлия – древната земя на кукерите”, това е изданието, което събира магията на кукерските игри и маскарада.

Общината финансира появата на книгата, след като цяло десетилетие е домакин на Фестивал на кукерските и маскарадните игри. В нея може да се види цялото богатство на кукерската традиция в симитлийските селища – колоритът на кукери, бабугери, станчинари, чауши, арапи... от всички кътчета на България, които са дефилирали през годините в Симитли – земята на кукерите. Представена е историята на кукерството, за майсторлъка на красивите костюми и страховитите маски. Събрани са мнения на изкуствоведи, хореографи, фолклористи за изворите на традициите и обичаите за Сурва.

Интерес към „Симитлия – древната земя на кукерите” са проявили от Министерство на земеделието и храните. По заръка на министър Мирослав Найденов вдигат тиража на изданието, за да може да се разпространи по библиотеките в страната, да се ползва и от държавните институции за популяризиране на кукерството в България. С финансовата подкрепа на министерството книгата ще бъде издадена и на английски език, за да се ползва за реклама и популяризиране на съхранената до днес у нас кукерска традиция и зад граница.

Симитлийските кукери официално ще представят традицията, завещана им от прадедите, навръх празника на град Симитли на 8  септември. Те ще подредят изложба на кукерски маски и костюми, официално ще бъде представена и книгата. Община Симитли пък готви проект за създаване на музей на кукерите в Симитли града.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай