Шумен залага на високите технологии с добавена стойност

Те ще стимулират интереса на младите хора към нови професии, заяви кметът на града Любомир Христов

Шумен залага на високите технологии с добавена стойност | StandartNews.com
  • Остаряхме, докато чакаме АМ "Хемус". Тя е важна за цяла Североизточна България
  • Те ще стимулират интереса на младите хора към нови професии, заяви кметът на града Любомир Христов в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

- Г-н Христов, Шумен през последните години е преобразен. Индустриалната зона е сред най-бързо развиващите се. Как виждате перспективите пред местната икономика?

- Вярно е, че Индустриалният парк е един от най-успешните в страната и това се дължи на доброто партньорство на общината с частния инвеститор, който е изключително активен в привличането на инвеститори. Удобната локация, изградената инфраструктура, добрите условия за развитие на бизнеса и пълното съдействие от страна на общината също са от голямо значение за интереса към него. От друга страна, утвърдени фирми както на национално, така и на световно равнище продължават да увеличават мощностите си. Всичко това осигурява работни места, а конкуренцията в търсенето на работна ръка води и до по-добро заплащане. Така постепенно успяваме да възродим икономиката на Шумен.

- Какво е следващото предизвикателство?

- За нас това е да привлечем високотехнологични производства с по-висока добавена стойност, които да стимулират интереса на младите хора към нови професии. Това ще ни даде възможност да развием професионалното образование на територията на общината и да създадем контакти между бизнеса, училището и университета.

- Всеки момент се очаква да бъде пуснат дългоочакваният участък Шумен - Белокопитово на АМ "Хемус". С какво тя ще допринесе за ръста на инвестициите?

- От години най-големият проблем за бизнеса е липсата на добра пътна свързаност. За огромно съжаление по магистралата се работи много бавно. Остаряхме да я чакаме. Дано тези, които ще ни управляват, да осъзнаят, че тя е жизненоважна не само на нашия район, но и за цяла Североизточна България. Трябва да се намерят по-скоро решения и строителството на "Хемус" да продължи с бързи темпове. Изключително важно за нас е обновяването на транспортната инфраструктура в тази част на страната. Това ще стимулира както бизнеса, така и туризма.

- Как туризмът може да донесе добавена стойност предвид огромното културно наследство в района?

- Шумен и районът наистина притежават богато археологическо и културно-историческо наследство. Паметникът "Създатели на българската държава", Шуменската крепост, къщите на възрожденците, регионалният музей, първата и втората българска столица, Томбул джамия, Шуменското плато, пещерата "Бисерна" привличат както български, така и чужди туристи. Освен посещения в самите обекти хората, които идват, търсят и развлечения. През тази година, например, посетителите на Мемориалния комплекс имаха възможност да посетят местна винарна, да се запознаят с процеса на производство, да дегустират различни видове вина. Съчетаването на исторически и винен туризъм е добро решение, но ни предстои още много работа в тази посока. Шумен предлага исторически и религиозен туризъм. През вековете тук са живели и живеят в разбирателство различни етноси. По време на фолклорния фестивал "Шумла" общината организира на участниците посещения в историко-археологическите резервати Мадара, Плиска и Велики Преслав.

- Преживяваме тежки времена на кризи. Как подпомагате социално хората от уязвимите слоеве?

- Общината предоставя 25 различни социални услуги на 3500 души, като изпълнението на тези дейности се финансира с близо 12 млн. лева по европейски и национални програми. Значителен ресурс заделяме и от собствени средства, за да подпомогнем максимален брой хора, които имат нужда от нашата подкрепа. Готова е и сградата със социални жилища в кв. "Тракия". В нея има 51 апартамента от 51 до 56 квадрата, разположени в две огледално еднакви пететажни секции. От южната страна на блока е обособен вход и е изградено жилище с всички удобства за достъпност за хора в неравностойно положение. Стаите и сервизните помещения са обзаведени с мебели и бяла техника и вече очакват своите обитатели. Блокът е построен с европейски средства. Общата стойност на проекта е 2,910 млн. лв., от които 43 000 лв. са инвестирани от общината.

През последните няколко години в Шумен по ОП "Региони в растеж" са реализирани мащабни проекти за общо 23 млн. лв. С тях основно са обновени 4 училища, пет обекта от градската инфраструктура, а с изграждането на социалните жилища е изпълнен и последният проект по програмата.

Дневен център за подкрепа на хора с увреждания и техните семейства ще отвори врати до дни. Финансирането е на стойност 915 365.39 лв. и е осигурено по ОП "Развитие на човешките ресурси". Общинско помещение от 140 кв. м. на 1 етаж в жилищен блок на бул. "Мадара" ¹15 е основно ремонтирано и оборудвано за дейността на центъра. Мястото е избрано заради лесния достъп за хората с увреждания, както и заради изградената инфраструктура в района. Предвидено е услугата да се предлага за 12 месеца, след което ще се търсят възможности за удължаване. Центърът е с капацитет 30 места. Екипът от 18 здравни и социални работници ще осигурява дневни, полудневни и почасови услуги - грижа, рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и подкрепа, включително и на хората, които се грижат за лица с увреждания. Ще се предоставят и мобилни услуги по домовете.

- Какви възможности осигурявате по отношение на домашния социален патронаж?

- 320 трудноподвижни и самотни възрастни и хора с увреждания от Шумен и населените места в общината получават топла храна до домовете си срещу минимална месечна такса. Дейността се финансира изцяло от местния бюджет. Преди година и половина кухнята беше преместена в обновена и пригодена за целта сграда. Със средства на общината и с дарение от фирма "Алкомет" помещението беше оборудвано с изцяло ново кухненско обзавеждане, което улеснява работата на персонала и подобрява качеството на приготвяната храна. Тя се доставя в индивидуални за всеки потребител съдове до входната врата на жилището, а когато лицето е неподвижно - и до помещението, което то обитава. Още 110 крайно нуждаещи се ще получават безплатна храна от обществената трапезария, която се ремонтира с общински средства, а над 700 души ще бъдат включени в програмата за топъл обяд, съфинансирана от Европейския социален фонд.

- Обновихте дома за стари хора "Д-р Стефан Смядовски". Каквo се промени?

- Сградата на старческия дом в Шумен бе завършена в края на 2019 година с отпуснатите от държавата 1 500 000 лева. Тя разполага с много добри условия за потребителите. Три двуетажни самостоятелни в архитектурно отношение сгради са свързани помежду си с топли връзки.

Осигурен е достъп за трудно подвижни лица и хора с инвалидни колички чрез подстъп, асансьори и стълбищни платформи.  Отоплението е с локална инсталация на природен газ. Обособени са помещения за арт терапия и социална работа, клубове по интереси, библиотека с читалня, зала за рехабилитация, салон за лечебна физкултура и гимнастика, танци.

50 квалифицирани специалисти се грижат за възрастните хора в Дома. Дворното пространство е адаптирано за нуждите на потребителите с красиви тревни площи, цветни лехи, беседка, маси, пейки за отдих и чешми на открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай