Сероводород във въздуха на Стара Загора

Сероводород във въздуха на Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Пределно допустимата концентрация на сероводород в атмосферния въздух на Стара Загора е била превишена, макар и минимално. Засечките са направени при отчинаия в 18, 19 и 20 часа снощи и в 8 часа тази сутрин. Това показват данните от автоматичната измервателна станция в старозагорския парк "Зеления клин" в североизточния край на града.

"За реално превишение на пределно допустимата концентрация можем да говорим, когато отчетените стойности са три пъти по-големи от нормата", обясни шефката на старозагорската РИОСВ Пенка Начева. Тя припомни, че това правило било официално утвърдено от Изпълнителната агенция по околна среда още от 2004 година. "Сероводородът е много чувствителен газ и при автоматичната калибровка на измервателните уреди винаги има остатъчно количество от него, което повишава реалните стойности", поясни Начева.

В края на миналата година пък атмосферният въздух в Града на липите пък бе многократно замърсяван над нормите с азотен диоксид. И министерството, и екоинспецията посочиха засиления автомобилен трафик и горивните инсталации – промишлени и битови, като основен източник на обгазяванията.

Влошена екообстановка активизира, според някои съвсем предизборно, политически сили и екоактивисти. ВМРО – БНД поиска местен референдум да реши съдбата на военния полигон Змейово, който е сред редовно заподозрените за обгазяванията. Гражданското сдружение "За чист въздух в Стара Загора" пък изпрати отворено писмо до Комисията по петициите на Европарламент. Екозащитниците поискаха европейските институции да помогнат на местните власти и правителството най-после да идентифицират ясно източниците, които замъпрсяват въздуха на старозагорци .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай