Село иска нова забавачка, хлапета учат в кметството

Село иска нова забавачка, хлапета учат в кметството | StandartNews.com

Благоевград. По неволя кметството в най-голямото петричко село Първомай се превърна в забавачка. Заради многото родени бебета в последните години, вече няма достатъчно места в детските ясли и в градината. Това принуди кмета Методи Попов преди 5 години да приюти в кметството две групи.

„В момента имаме само една група предучилищна, която се обучава на третия етаж, над кабинета ми. На 14 октомври миналата година, навръх Петковден, падна мазилка от тавана на помещението. Добре е, че децата бяха навън по това време. Постройката на детската градина е малка, хлапетата са наблъскани като сардели. Същото е положението и в яслата, сградата е допотопна, от 1963 г. е", твърди селският управник. От няколко години местните хора настояват за построяването на Обединено детско заведение с капацитет над 150 деца, за да има място за всички в забавачката. Но община Петрич няма как да финансира подобно начинание.

„Вече две години сме с готов проект, стойността е някъде около 1,5 млн. лв. Надяваме се, че ще можем да кандидатстваме по някоя от европейските програми. Само така ще решим този голям проблем. А не само да харчим пари за ремонти", сподели кметът.

Забавачката е точно над неговия кабинет. Той призна, че често се чува глъч от шумните му и малки съседи, но това не пречи на работата му. Попов отдавна е свикнал с шума от горния етаж. „Това може само да ме радва, защото няма по-хубаво нещо от усмихнати и весели деца. Най-важното е, че гостите ми също проявяват разбиране и не се оплакват от гръмогласните игри на хлапетата", твърди той.

„Проблемът е, че малчуганите заслужават по-добри условия за своето обучение. Най-голямата ни болка е липсата на съвременна детска градина", твърдят хората в Първомай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай