Село готви референдум, иска друга община

Село готви референдум, иска друга община | StandartNews.com

Жителите на силистренското село Цар Самуил искат свикването на местен референдум, който да реши към коя община да се числи населеното място. Инициаторите настояват за ново териториално деление, което да  извади селото им от състава на община Тутракан и  то да премине към русенската община Сливо поле.
Цар Самуил е на 40 километра  от Русе и на 80 от сегашния областен център Силистра.В момента  селището няма транспортна връзка с областния град. Всяко пътуване за административна услуга отнема поне един ден, а маршрутът е двойно по-дълъг от този, който ще се изминава, ако селото е в Русенска област, обясняват организаторите на започналата подписка за местен референдум.
Русе е естествен център за местната общност. Повечето  работещи от селото изкарват препитанието си  в големия град. Всеки ден 5-6 автобуса извозват работници към града, докато обществен транспорт към Силистра няма.
1 700 души живеят в селото. 40% от тях вече са се подписали под искането за обществено  допитване. Ако местният референдум се състои и реши  Цар Самуил да премине към друга община, предложението трябва да бъде внесено в местните парламенти на Тутракан и  Сливо поле, които да са преизнесат по казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай