Село брани попа си с бунт

Село брани попа си с бунт | StandartNews.com

Разград. Жителите на разградското село Осенец готови за бунт, заради заплашения с уволнение местен свещеник. Миряните не са съгласни с решението на русенската митрополия, да бъде сменен техният поп Цоньо Цонев , който служи в селото от 19 години, с колегата му Атанас Атанасов от съседния град Цар Калоян.

250 богомолци от Осенец са се подписали против обявената рокада. Повече от половината от тях блокираха в петък сутринта църковния двор в селото и не позволиха на представителите на митрополията да влязат в храма и да въведат в служение друг свещеник.

Напрежението в църковните среди в селото е отзвук от афера с държавни пари, отпуснати през пролетта на 2009 година от правителството на Сергей Станишев за ремонт на църкви и джамии в Лудогорието. За тази цел тогавашната тройна коалиция даде от държавния фонд за бедствия над 800 хил.лвл за поправка на разрушени от буря храмове, макар според метериолозите, природен катаклизъм да не е имало. Съдебната сага с неправомерно изхарчените пари се точи и до сега и обвиняем по нея е бившият областен управител на Разград Наско Анастасов.

Според отчетите 80 хил.лв от този фонд са били изхарчени за ремонт на църквата в Осенец. Разградският архиерей Георги Георгиев обаче счита, че такава сума не е вложена в църквата в селото и обвинява за това местния свещеник Цоньо Цонев. Селяните обаче считат, че поп Цоньо не е замесен в далаверите на властта със съмнителните ремонти и не бива да бъде държан отговорен за чужди вини, потвърди и кметицата на Осенец Ценка Неделчева.

Миряните предупреждават, че ако църковната управа продължи да настоява за смяната, те ще бранят попа си със сила. Ще блокираме пътя Русе –Варна, но няма да допуснем несправедливост спрямо обчания от нас свещеник, заявяват протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай