Селата в община Банско с медицински кабинети

Селата в община Банско с медицински кабинети | StandartNews.com

Здравеопазването в малките населени места е приоритет, твърди кметът Г. Икономов

Медицински кабинети в селата на община Банско да бъдат оборудвани с всичко необходимо – техника, медикаменти, медицински уреди. Това предвижда проект, с който местната власт ще кандидатства за европейски средства. След реализацията му ще се предоставя медицинска помощ във всички селища в района – Филипово, Гостун, Кремен, Места, Осеново и Обидим. Това е една от възможните дейности, които се предвиждат по Програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция. Община Банско е поканена като партньор от неправителствена организация да участва в този проект.

„За мен и екипа ми винаги е било приоритет здравеопазването в цялата община, а не само в общинския център и град Добринище. Непрекъснато сме обсъждали как да осигурим медицински грижи в малките населени места, някои от тях са отдалечени и това също е проблем. Надявам се да осъществим това наше намерение, ще направим всичко необходимо, за да решим действително този въпрос", сподели градоначалникът на Банско.

Той е наясно, че само лекарските кабинети няма да преглеждат и лекуват хората в селата. Целта е тези помещения да не стоят празни и да не се използват по предназначение. Защото не е тайна, че трудно се намират хора с медицинско образование, които да отидат в малките селища и там да практикуват. Човешкият фактор е проблем точно в това отношение. Всички помещения, които ще се оборудват, са общинска собственост. Повечето от тях преди години са били здравни кабинети, сега ще бъдат преоборудвани и ремонтирани според изискванията. Общината ще се опита да отправи атрактивни предложения към специалисти и медицински сестри, които периодично да минават през шестте села и да преглеждат хората на място. Така на местните жители ще се пести време и пари, за да не ходят до Банско или Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай